Wat zijn de voordelen van online leren?

Zeker nu in het Corona tijdperk zijn er veel studenten die niet naar school toe kunnen om een les fysiek bij te wonen. Dit is jammer, aangezien je zo niet je klasgenoten én docenten in het echt kunt spreken. Toch brengt het online les krijgen ook voordelen met zich mee. Wil je weten welke dit zijn? Lees dan snel verder!

Eigen tempo

Voor veel online lessen is het materiaal en de les zelf van te voren al klaargezet of opgenomen. De les wordt op een bepaalde tijd online beschikbaar gemaakt en vanaf dan kunnen studenten de les zelf bekijken. Het voordeel hiervan is dat studenten op eigen tempo kunnen leren. De les kan tussentijds worden stopgezet en teruggespoeld. In het echt is dit niet mogelijk, dus als een docent iets te snel gaat kan dit lastig zijn voor een leerling om bij te houden. Er zijn natuurlijk ook online lessen die synchroon lopen en live worden uitgezonden. Hierbij heb je niet de mogelijkheid om te pauzeren, maar wel kun je nog steeds tussendoor een vraag stellen of een opmerking plaatsen als je het even niet snapt.

Interactie

Andere voordelen online leren is onder andere dat je nog steeds de interactie aan kunt gaan met studenten en docenten. Iedereen zit achter zijn of haar laptop met de camera en het geluid aan. In principe ben je dus net zo met elkaar verbonden als in een klaslokaal, weliswaar op een andere manier, maar je snapt waar we heen willen met dit punt. Dit zorgt ervoor dat je de interactie en de band met andere klasgenoten niet kwijtraakt. Je kunt alsnog samen werken in groepjes aan bepaalde opdrachten en de docent kan alsnog leerlingen aanwijzen om antwoorden te geven op bepaalde vragen of casussen. Dit geeft alsnog een gevoel van saamhorigheid en verbinding.