Olijfbomen in de Nederlandse tuin

Ondanks dat de olijfboom oorspronkelijk rond de Middellandse zee groeit, wordt de boom steeds populairder in de Nederlandse tuin. Met een mediterraans klimaat kan de boom optimaal groeien. Dat klimaat wordt gekenmerkt door weinig neerslag, droge zomers en milde winters. En heeft een gemiddelde temperatuur van boven de 18 graden.

Dat is in Nederland niet het geval. Nederland kent namelijk een zeeklimaat, met het hele jaar neerslag, milde zomers en niet al te strenge winters. Toch kunnen de olijfbomen ook in dat klimaat groeien. De sterke rassen zijn daarvoor geschikt, die komen zelfs in een zeeklimaat goed tot hun recht.

Onderhoud en verzorging

De optimale plek voor een olijfboom is in een zonnig gedeelte van de tuin. Daarnaast is het van toegevoegde waarde om de boom op een hoger gedeelte van de tuin te planten. Op deze manier loopt niet al het water naar de wortels toe en blijft de ondergrond relatief aan de droge kant.

Meerdere bodemsoorten zijn geschikt voor het planten van de boom, zolang de ondergrond niet te nat is en niet uit kan drogen. In droge tijden is het belangrijk de ondergrond nat te houden. En om de boom bij vorst tegen de strengste kou te beschermen, wordt het aangeraden er een jute zak omheen te doen. 

Productie

Het Nederlandse klimaat maakt het onwaarschijnlijk dat er olijven aan de bomen groeien. Echter is het niet onmogelijk. Vruchtzetting en rijping kan voorkomen als de temperatuur gedurende het hele jaar hoog genoeg is en de zomer lang aanblijft. Mocht dat het geval zijn, kunnen de olijven in het najaar worden geoogst. Het beste moment van plukken is voor elke soort verschillend. Tevens zijn de olijven na het plukken niet direct eetbaar. Ze moeten worden onderworpen aan een productieproces. Het proces dat moet worden ingezet is ook weer afhankelijk van de soort en kan meerdere maanden in beslag nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *