Een uitvaartbegeleider inschakelen

Wanneer er een dierbare overlijdt, staat je leven helemaal op z’n kop. Het is een chaotische en verdrietige tijd. Dat kan heel zwaar zijn. En toch moet je al direct beginnen met het regelen van een uitvaart voor de overleden persoon. Dat is nogal wat, want je moet ook al dealen met je eigen emoties. Daarom kan het heel fijn zijn om in deze tijd ondersteund te worden door niet alleen je vrienden en familie, maar ook door een uitvaartbegeleider, bijvoorbeeld een “uitvaartondernemer amsterdam”. Die kan je helpen met, om het even bot te zeggen, het zakelijke gedeelte van het overlijden van jouw dierbare. Zo sta je er niet alleen voor, en dat kan een fijne steun zijn.  

Het moment van overlijden

Het eerste wat je moet doen wanneer er iemand overlijdt, is de huisarts op de hoogte stellen. Mocht iemand in het ziekenhuis overlijden, dan komt er een arts langs. Daarna moet je je naasten gaan bellen en ze op de hoogte stellen van het overlijden. Je hoeft echt niet iedereen die je kent te gaan bellen, die taak kan je aan iemand geven die je vertrouwt. Dan kan je een uitvaartverzorger gaan bellen. Bedenk daarbij ook welke naasten je bij dat gesprek wil betrekken. 

Wensen 

Dan ga je in gesprek met de uitvaartbegeleider. In het eerste gesprek moeten er al een aantal beslissingen gemaakt worden, die soms lastig zullen zijn. Gelukkig is de uitvaartbegeleider er ook om je te helpen met het maken van moeilijke keuzes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vraag of je zelf wil helpen met het verzorgen van de overledene. De begeleider zal vervolgens met je bespreken waar de uitvaart en opbaring kunnen plaatsvinden en ervoor zorgen dat de overledene naar de plek van keuze wordt overgebracht.

Uitvaart

Wat voor uitvaart moet het worden? Een waardig en persoonlijk afscheid staat centraal. En zijn tal van mooie locaties waar de uitvaartbegeleider je over kan vertellen. Ook de soorten graven, urnen, grafstenen en andere zaken zullen aan bod komen. Misschien is er wel sprake van een multiculturele of groene uitvaart. Dat en meer is allemaal mogelijk. Ook worden de kosten en het budget besproken. De uitvaartbegeleider zal rekening houden met jouw persoonlijke wensen en budget. En natuurlijk houden jullie samen rekening met de wensen van de overledene. Zo kan je ervoor zorgen dat er op een mooie manier afscheid genomen kan worden. Dat zal bijdragen aan het op een goede manier verwerken van het verlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *