Aandachtspunten bij het bouwen van een huis

Je hebt een leuk stuk bouwgrond met een prima ligging gezien en je wilt dat te kopen voor het bouwen huis. Ori├źnteer je dan goed, want daar komt het een en ander bij kijken. Over financiering, huisontwerp, vergunning en bouw dien je vooraf goed na te denken. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je al kosten hebt, voordat een hypotheek is verkregen.

Maatwerk of prefab

Als je budget en de hypotheekhoogte vaststaan, dan kan je gaan nadenken over het huisontwerp. Dat had je natuurlijk al wat gedaan, want anders kom je niet tot het plan van het bouwen huis. Wil je volledig maatwerk of kan een prefab woning aan je eisen voldoen? Het kan geen kwaad om te kijken wat er aan prefab woningen wordt aangeboden. Die laatsten hebben onder meer als voordelen, dat in vergelijking met volledig maatwerk de totale kosten lager en ook bekend zijn, en daarnaast de bouwtijd korter is en je die vrij nauwkeurig weet. Dat is prettig, als je de huidige woning moet verkopen of de huur opzeggen. Vind je de woning van je dromen zo niet, dan is het tijd om naar een architect te stappen.

Het bouwen van je huis

Als de architect de bouwplannen klaar heeft of je hebt een prefab woning geselecteerd, dan kan de bouw van je huis beginnen. De selectie van een prefab woning houdt al de keuze van een bouwbedrijf in. Met de bouwplannen van een architect geldt dat niet. Zorg ervoor dat er een afbouwgarantie is, opdat de woning wordt afgebouwd bij faillissement van de aannemer. Ga na of de aannemer lid is van een garantie-instituut, zoals BouwGarant, Woningborg of SWK. Je zou kunnen overwegen om Vereniging Eigen Huis een opleveringskeuring te laten uitvoeren. Daarmee verklein je de kans dat na oplevering er zich problemen met de woning presenteren en de aannemer daar niets aan wil doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *