Aan de slag gaan als ondernemer doe je zo!

Het aantal mensen wat een eigen bedrijf begint blijft stijgen. Hier komt natuurlijk een hoop bij kijken. Veel dingen die je als werknemer in loondienst niet zelf hebt hoeven regelen. Hoe begin je nu een eigen bedrijf, waar start je? Voordat je begint met bepaalde stappen nemen is het belangrijk dat je een stappenplan hebt waar alles in staat. Er zullen genoeg nieuwe, onverwachte zaken op je pad komen als nieuwe ondernemer en om dit zo klein mogelijk te houden wil je goed voorbereid zijn.

Belangrijke zaken regelen

Welke rechtsvorm is het best van toepassing op je bedrijf? Ga je aan de slag als zzp’er of wil je een restaurant openen? Nadat je je rechtsvorm hebt uitgekozen ga je kijken naar je merknaam. Nadat je je merknaam verzonnen en gecontroleerd hebt, is het tijd om je merknaam zo snel mogelijk te registreren. Zo kun je verder aan de slag gaan met het opzetten van een website, social media platformen en meer.

Denk ook aan Benelux merkregistratie, waarmee je je merknaam ook in het buitenland kunt beschermen. Zo kun je in de toekomst grenzen overgaan en je merk verder uitbreiden. Je kunt altijd later je merknaam registreren in het buiteland, maar je loopt hiermee wel risico dat dit later niet kan.

Als ondernemer en eigenaar van een bedrijf krijg je ook een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer opgestuurd. Dit wordt per post naar je opgestuurd en is privacygevoelig. Let hier dus goed op!

Het schrijven van een plan

Het klinkt als iets wat heel saai is en veel te veel tijd en energie kost. Toch is het één van de belangrijkste dingen die je als ondernemer dient te doen. Het is een manier om je kansen, bedreigingen, doelen, verplichtingen en meer goed in kaart te zetten.