Login

Waardering voor boekdebuten

Archief 2018

 Foto's prijsuitreiking ANV debutantenprijs  2018

Jelle van Riet, de gastvrouw van deze middag, heet een ieder welkom

 

De zaal met de drie genomineerden vooraan.
Van links naar rechts: Rinske Hillen, Patricia Jozef en Arjen van Veelen

Jelle van Riet in gesprek met Rinske Hillen

Jelle van Riet in gesprek met Patricia Jozef

Jelle van Riet in gesprek met Arjen van Veelen


Muzikaal intermezzo

Juryvoorzitter Casper Markesteijn aan het woord

 Jelle in gesprek met Lieke Kézér, de winnares van vorig jaar, zij zal straks de winnaar bekend maken

Gesprek met Wim van Gelder de voorzitter van het ANV, Algemeen Nederlands Verbond, de organisatie die deze prijs mogelijk maakt.

Bekendmaking winnaar...


En de winnaar is... Rinske Hillen!

Felicitaties van Lieke aan Rinske

De winnaars ANV debutantenprijs 2018


En nog even nagenieten in de tuin
van links naar rechts: Patricia Jozef, Rinke Hillen en Lenny Peeters (zij stond op de longlist)


Toespraak prijsuitreiking ANV debutantenprijs 2018

Geachte auteurs, uitgevers, aanwezigen,

Alle 92 debuten die ingestuurd werden voor de ANV Debutantenprijs 2018 liggen hier uitgestald. Elk boek is door minimaal drie leden van de jury gelezen, een behoorlijk aantal tevens door de andere twee leden. Dat waren de boeken die in eerste lezing aanbevolen werden voor een tweede ronde. Soms schoof in die tweede ronde een boek al door naar de selectie voor de longlist, de lijst van een tien tot vijftien titels die volgens de nominatiejury het lezen waard of meer dan waard zijn. 

De vijf juryleden Jelle Van Riet, Esther Op de Beek, Arjan Peters, Kees Snoek en ik hebben weer kunnen genieten van elkaars commentaren na het lezen van de debuten, want nooit is iedereen het over alles met elkaar eens.

Het leuke van het jureren van de ANV Debutantenprijs is ook dat we soms in die grote stapel debuten pareltjes ontdekken die tot dan door bijna iedereen over het hoofd waren gezien.

Het was, is en blijft de bedoeling van de ANV Debutantenprijs om debuterende auteurs onder de aandacht te brengen van de lezer. Dat verdient een debutant.

We hebben vanaf dit juryjaar ervoor gekozen om de boeken van de shortlist slechts te laten beoordelen door lezers die zich vóór het bekendmaken van de drie titels bij DordtLiterair hadden aangemeld: de zogenoemde kernjuryleden. Op die manier waren we er zeker van dat niemand bevooroordeeld was door naam van auteur of uitgever. Stemmen na de publicatie van de shortlist via internet of schriftelijk was aldus niet meer mogelijk. De kernjuryleden hebben bij het aanmelden beloofd alle drie de boeken naar eer en geweten te zullen lezen en te beoordelen. Dat is gelukt. Velen hebben hun oordeel ingestuurd, met kort of soms lang commentaar

Voorafgaand aan enkele lezersopmerkingen bij ieder van deze boeken, is de volgende quote van een kernjurylid veelzeggend over de drie genomineerde debuten.

‘Alle drie de boeken waren prachtig om te lezen. Moeilijk om een keuze te maken. Wie van de drie auteurs uiteindelijk wint, bij niemand zou ik denken: hoe kan dat dan.... Complimenten voor de jury die deze bijzondere keuze heeft gemaakt uit alle debuten!’

Enkele toevoegingen die lezers gaven bij hun cijfer voor Houtrot van Rinske Hillen:

Verrassende thematiek, hilarische fragmenten, veel plaats voor humor. 

Na de eerste irritatie over de vergezochte namen van Wenksterman en Kussendrager, heb ik het boek met veel plezier gelezen. Verhaal met vaart en gevoel voor humor geschreven en dan nog spannend ook!

Goed leesbaar, aardige invalshoek voor een problematiek die zeker de Amsterdammer die ik ben aanspreekt.

De koningin van de taal. In schijnbaar achteloze bespiegelingen worden stemmingen en situaties raak neergezet. Ook wisselingen tussen heden en verleden weet Rinske moeiteloos en ongemerkt met elkaar te verbinden. Het verhaal dreunt na afloop nog na... 

Zoals de titel al doet vermoeden woekert er veel narigheid onder de opgevoerde personen. Er is een familiegeheim, er zijnschuldgevoelens, schimmel in de fundering (Houtrot), er is verdriet, enz  Je voelt de onderhuidse spanning als het ware in vele opzichten . Door taal uitgedragen.

 Houtrot is een vlot geschreven, filosofische roman, een origineel en veelbelovend debuut. Een boek over jezelf kennen, over verbinding met voorouders versus individualisme, over het leven voorwaarts willen leven terwijl je ook niet anders kan dan terugkijken. Er zit enorm veel vaart in het boek; de vertelde tijd bedraagt slechts drie dagen en in die drie dagen gebeurt er ongelofelijk veel. Je voelt dat iets groots en onvermijdelijks zijn opwachting maakt in het verhaal. Onzichtbare processen spelen namelijk uiteindelijk de hoofdrol in dit boek. Mooi dat Hillen die apotheose van het verhaal op twee terreinen beschrijft, het geeft zoveel diepgang aan het verhaal. Minpuntje zou kunnen zijn, dat de karakters weinig mogelijkheid tot identificatie geven, waardoor je als lezer een beetje ‘buiten’ het verhaal blijft staan.

Over Glorie van Patricia Jozef

Typisch een roman boeiend vloeiend Vlaams gevoelig, leest zeer prettig, nuchter toch invoelend, met typerende karaktertrekken van de hoofdpersonen. Met bijzondere enthousiasme gelezen, jammer dat ik niet nòg een 8 toe kan voegen.

Als het boek uit is en het verhaal rond vallen de losse stukjes “uiteindelijk” op hun plaats. 

Een boek dat ons een kijkje geeft in het "kunstwereldje" op een humoristische en ook wel ironische wijze: achter de spiegel die ons wordt voorgehouden, gebeurt niet alles zoals het zou behoren te gaan.

Glorie is een boek vol met verhalen en ideeën. Een mengeling van humor en filosofische gedachten Van het begin tot eind spannend en verrassend

Glorie is in zijn opzet alleen al een bijzonder boek, omdat de verhaallijnen prachtig in elkaar geweven worden op een onverwachte manier. Het taalgebruik van Jozef is prettig leesbaar; je merkt dat ze veel kennis van zaken heeft en ze verwoordt die kennis uitstekend. De personages zijn geloofwaardig en hebben diepte. Met name de persoon van Marcel wordt op een humoristische manier beschreven.

Glorie gaat over wat belangrijk is in het leven, over de keuzes die mensen maken, over de manieren die mensen gebruiken om hun doel te bereiken en over hun twijfels en overwegingen daarbij en hun wroeging erover achteraf. Het is een boek waarin je als lezer veel van jezelf kunt herkennen. Het Vlaams dat af en toe door de tekst heen sijpelt is een fijn pluspunt.

Verrassende thematiek, hilarische fragmenten, veel plaats voor humor. 

Over Aantekeningen over het verschuiven van obelisken van Arjen van Veelen: 

Een geweldig mooi boek. Zelden heb ik iets gelezen, wat zo diepgaand inging op vriendschap en het verlies van een geliefd persoon. Dit is iemand die boekenwijsheid verbindt met diep doorleefde persoonlijke gevoelens. Interessant zijn de beschouwingen over zijn vriendschap met Tomas en zijn onderzoek naar Alexander de Grote. Alles heeft met alles te maken, En passant komen ook nietszeggende vriendschappen via social media langs. Af en toe heel confronterend.

Het is een buitengewoon rijk en interessant boek, dat noopt tot herlezen. De foto's hadden er wat mij betreft niet bij gehoeven, behalve de veelzeggende, iconische foto van Stelios Komoutsos.  

Boeiende queeste, zinnen kort en boeiend van inhoud, oneliners als krenten in de pap 

Prachtig reis- dan wel persoonlijk afscheidsverhaal van en met interessante toevoegingen, verfijnd mooi Nederlands taalgebruik, inhoudelijk persoonlijk voor mij de meest toegevoegde veelbelovendste debutant voor dit jaar. 
 
Eigenwijs gedenkboek voor een overleden vriend. Gewaagde vergelijkingen tussen Alexander de Grote en Thomas. Scherpe observaties over streven naar het onmogelijke, in het zicht van de dood, vroeger en in de tijd van Facebook.

Wat een duizelingwekkende ode aan vriendschap en het leven! Mooie structuur, geloofwaardige queeste, heldere intertekstualiteit. Een roman die alle andere omver blaast.

Een obelisk, opgericht voor een overleden vriend. Waarom de Egyptenaren zelf obelisken uithakten is altijd een raadsel gebleven. Van Veelen heeft er met zijn boek zin aan gegeven, op weergaloze wijze.

Van dit boek heb ik het meest genoten. Goed leesbaar, verassende thematiek met interessante literaire en historische verwijzingen. Zal een overtuigende winnaar van de ANV Debutantenprijs zijn.

Of dat zo is, maakt de winnares van de ANV Debutantenprijs van vorig jaar Lieke Kézér nu bekend. 

Casper Markesteijn


Foto: Amaury Miller

RINSKE HILLEN wint de ANV Debutantenprijs 2018 
 
Rinske Hillen heeft met haar boek Houtrot (Uitg. Em. Querido) de ANV Debutantenprijs 2018 gewonnen.

Zij ontving in het auditorium van restaurant Art & Dining in het Dordrechts Museum de bijbehorende cheque van € 7.500,- uit handen van Lieke Kézér, winnares van de ANV Debutantenprijs 2017.  

Kernjuryleden uit Nederland en Vlaanderen verkozen met gemotiveerde oordelen Houtrot boven de andere twee genomineerde boeken Glorie van Patricia Jozef (Uitg. De Geus) en Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (Uitg. De Bezige Bij) van Arjen van Veelen. Deze twee auteurs kregen beiden een cheque van € 750,-. 

De drie genomineerde boeken werden door een vakjury uit het totale fictieaanbod van 2017 op de shortlist gezet, waarna kernjuryleden met een gemotiveerd oordeel de uiteindelijke winnaar kozen.

De presentatie en de vraaggesprekken met de drie auteurs werden gehouden door Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice. 


Houtrot

 

Over Rinske Hillen, Houtrot (Querido) luidde het juryrapport van de vakjury:

Onder de oppervlakte woekert het nodige, in Houtrot van Rinske Hillen. Duistere familiegeheimen, schuldgevoelens, een onvervulde kinderwens, maar ook: schimmel in de fundering van het familiare erfgoed, een monumentaal pand aan de Keizersgracht. Het ligt eigenaar Bram Wenksterman als een steen op de maag. Geld voor renovatie is er niet, althans, niet zonder geheime kamers te openen. In wisselend perspectief komen we te weten wat het daglicht niet zou kunnen verdragen, of toch.. maar is het te laat? Het antwoord laat zich raden wanneer dochter Amber concludeert: ‘daarom helpt verzwijgen niet, je weet het allang’. Voorspelbaar wordt Houtrot niettemin nergens, al is het maar door talloze sprankelende observaties die getuigen van authentiek schrijfplezier: ‘Hij had vastgezeten als een ingelopen stuk kauwgom’, ‘Tegenwoordig heet iedereen depressief, vroeger haalde je een washandje over je gezicht.’ 

Houtrot is het even groteske als fijngevoelige drama over een man omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.

Lezers schreven in hun toelichting over het boek o.a.:

De koningin van de taal. In schijnbaar achteloze bespiegelingen worden stemmingen en situaties raak neergezet. Ook wisselingen tussen heden en verleden weet Rinske moeiteloos en ongemerkt met elkaar te verbinden. Het verhaal dreunt na afloop nog na... 

Goed leesbaar, aardige invalshoek voor een problematiek die zeker de Amsterdammer die ik ben aanspreekt.

Behalve de fundering van het huis blijkt er ook in de relationele sfeer behoorlijk was mis te zijn in het gezin Wenksterman; de verrotting blijkt niet alleen onder het huis plaats te vinden.


De vakjury bestond uit:

Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; 
Ester Op de Beek, universitair docent aan de universiteit Leiden; 
Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; 
Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, 
voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair 
 
Over de sponsor

Het Algemeen-Nederlands Verbond, opgericht in 1895, is vanaf 2015 de nieuwe hoofdsponsor van de ANV Debutantenprijs, die dit jaar voor de 23e keer werd uitgereikt. Het ANV stelt zich als doel het behoud en de ontplooiing van de Nederlandse taal en cultuur, en de bevordering van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Het verbond is ook verantwoordelijk voor de Visser-Neerlandia prijzen op cultureel gebied. 
De gemeente Dordrecht is co-sponsor van de prijs.


Over de organisatie

DordtLiterair is de organisator van de prijs. Deze stichting houdt zich bezig met het organiseren van literaire activiteiten. De stichting is gevestigd in bibliotheek AanZet, Groenmarkt 153, 3311 BD Dordrecht, info@dordtliterair.nl

Meer informatie over de ANV Debutantenprijs en de organisatie is te verkrijgen bij de voorzitter Casper Markesteijn, caspermarkesteijn@gmail.com of telefonisch 06-55108493


 

 Shortlist ANV Debutantenprijs 2018

De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs heeft de volgende drie boeken geselecteerd voor de shortlist:

- Rinske Hillen, Houtrot (Querido)

- Patricia Jozef, Glorie (De Geus)

- Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)

 

 

De nominatiejury bestond uit:
Jelle van Riet Literair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs
Kees Snoek Schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs
Esther Op de Beek Universitair docent/onderzoeker aan de Universiteit Leiden
Arjan Peters Recensent en redacteur van de Volkskrant
Casper Markesteijn Auteur en voorzitter DordtLiterair

De honderden Kernjuryleden die zich al hebben aangemeld gaan vanaf nu de drie boeken lezen en beoordelen. Op zondag 1 juli wordt in het Dordrechts Museum de winnaar van de ANV Debutantenprijs bekendgemaakt.

Voor meer informatie:

Casper Markesteijn caspermarkesteijn@gmail.com

06-55108493

078-6130817


Longlist ANV Debutantenprijs 2018 bekend


De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs heeft uit alle Nederlandstalige prozadebuten van 2017 de volgende 12 boeken geselecteerd voor de longlist:

- Elly Biesters, Ongemakkelijke mensen (Lebowski),

- Femke Brockhus, Laat het stil zijn (Koppernik),

- Joost van Driel, In het museum (Vrijdag),

- Maarten van der Graaff, Wormen en engelen (Atlas Contact),

- Rinske Hillen, Houtrot (Querido),

- John-Alexander Janssen, Een verhaal uit de zonnestad (De Arbeiderspers),

- Patricia Jozef, Glorie (De Geus),

- Peter Kranenborg, Astronaut (Van Oorschot),

- Lieke Marsman, Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact),

- Lenny Peeters, Dochter (Prometheus),

- Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij),

- Sien Volders, Noord (Hollands Diep).

Op 1 maart wordt de shortlist van drie titels bekendgemaakt. Tot die datum kunnen lezers zich als kernjurylid aanmelden (info@dordtliterair.nl) om de drie boeken te lezen en te beslissen wie op 1 juli de ANV Debutantenprijs wint.


Ingezonden debuten voor 2018

Het betreft hier boeken verschenen tussen 1 januari 2017 en 31 december 2017.

De inzendingen met een cijfer in kolom "1" doen niet mee, zie onderaan deze pagina.
De inzendingen met een X in kolom "2" zijn genomineerd voor de LONGLIST.
De inzendingen met een X in kolom "3" zijn genomineerd voor de SHORTLIST.

(klik op de titel voor een beschrijving van het boek)

 

Nr Titel Auteur Uitgeverij ISBN
1
2
3
1. Twaalf Gerrit Janssens
Ambo/Anthos 97890 2633 935 6
 
2. Dankzij de oorlog
Tomer Pawlicki
Ambo/Anthos 97890 2633 187 9
 
3. En toen aten we zeehond Marte Kaan
Ambo/Anthos 97890 2632 247 0
 
 
4. Het ruisen van de zee
Catharina IJzelenberg
Ambo/Anthos 97890 2950 620 1
   
5. Het hoofdgerecht Maarten Blom
Ambo/Anthos 97890 2633 773 4
 
6. De erfenis van Adriaan John Lock
Ambo/Anthos 97890 2633 979 0
 
7. Een verhaal uit de zonnestad
John-Alexander Janssen
De Arbeiderspers
97890 2951 184 1
X  
8. Schijnvrouw
Sandra Heerma van Voss
Atlas/Contact
97890 2544 635 2
   
9. Rimpelgeweld Menno van der Veen
Atlas Contact
97890 2544 882 0
 
10. Wormen en engelen Marten van der Graaff
Atlas Contact
97890 2544 970 4
X  
11. Huisje boompje beest Roos Schlikker
Atlas Contact
97890 2545 047 2
 
12. Verkruimeld land Aya Sabi
Atlas Contact
97890 2545 105 9
 
13. Het tegenovergestelde van een mens Lieke Marsman
Atlas Contact
97890 2544 634 5
X  
14. Een kantoor op stand Hans Veeken
Atlas Contact 97890 2545 080 9
 
15. Schipper en Zn. Cobi van Baars
Atlas Contact
97890 2544 967 4
   
16. Cruciaal Katrien Delbaere
Auguri Brugge
97890 8260 280 7
 
17. Duizend vaders Nhung Damn
De Bezige Bij
97890 2349 860 5      
18. Het is maandag vandaag
Sytske van Koeveringe
De Bezige Bij
97890 2345 011 5
 
   
19. Aantekeningen over het verplaatsen
van obelisken
Arjen van Veelen
De Bezige Bij
97890 2344 860 0
X  
20. De Nijl stroomt naar het Zuiden Nabil Hasaballa
Boekscout
97894 0223 533 3
 
21. Mijn hemel Jos Lammers
Brave New Books
97894 0216 894 5  
22. Varen met de jonge Jacob Astrid Nijgh
Conserve 97890 5429 465 8
 
23. White man, niet doen! Annelies Kok
Conserve 97890 5429 460 3
 
24. Wayan Jolanda Maurer-Tamerus
Conserve 97890 5429 464 1
 
25. De architectuur van de liefde Leon Verschuur
Conserve 97890 5429 461 0
 
26. Het zilveren kruis Ingrid Chen
Conserve 97890 5429 437 5
 
27. Probeer om te keren Marijn Sikken
Cossee
97890 5936 707 4
 
28. Versailles aan de Schelde Anna van Suchtelen
Cossee 97890 5936 755 5
3
 
29. Glorie Patricia Josef
De Geus 97890 4453 859 5
X  
30. De natuurlijke orde der dingen Nick De Clippel
DeUitgeverij 97890 9030 527 1
 
31. De arrogantie van het doorgeefluik Willem Frederik Erné
DeWielen2 97890 8276 530 4
 
32. De handen van geliefden Wil van Bree
Godijn Publishing
97894 9211 532 4
 
33. Salomé Jojanneke Buschgens
Godijn Publishinh 97890 9211 550 8
 
34. Hertstranen Jeroen van der Meulen
Gopher 97890 5179 956 9
 
35. Weg van jou
N.I. Montey
Van Halewyck
97894 6131 519 9
 
36. Sara en Liv Suzan Hilhorst
Hollands Diep
97890 4883 966 7
 
37. Noord Sien Volders
Hollands Diep
97890 4883 828 8
X
 
38. Oker Ellen Verstrepen
Houtekiet 97890 8924 603 5
 
39. Pest Joost Devriesere
Houtekiet 97890 8924 601 1
 
40. Rafelen Sanne Huysmans
Houtekiet 97890 8924 562 5
 
41. Het siamees moment Peter W.J. Brouwer
In de Knipscheer
97890 6265 967 8
 
42. Wij hebben alles bij ons Arjen van Meijgaard
In de Knipscheer
97890 6265 964 7
 
43. Rotgeluk Kristien De Wolf
In de Knipscheer
97890 6265 965 4
 
44. Dubbel bloed Etchica Vroon
In de Knipscheer
97890 6265 969 2
 
45. Het geheim van mevrouw Grünwald Diana Tjin
In de Knipscheer
97890 6265 954 8
 
46. Laat het stil zijn
Femke Brockhus
Koppernik 97894 9231 329 4 X  
47. Het geluk
Angelo Di Berardino
Lannoo 97894 0144 636 5
   
48. Stem
Daan Esch
Lannoo 97894 0144 403 3    
49. Bijenvader Esther Spikkelman
Lemniscaat 97890 4770 870 4
2
 
50. Ongemakkelijke mensen Elly Biesters
Lebowski 97890 4883 528 7
X  
51. Waterjager Chris Polanen
Lebowski 97890 4883 713 7
 
52. Bezorgde Burgers Steven de Jong
Lebowksi 97890 4883 576 8
 
53. Totemdier Arafat Mick Johan
Lebowski 97890 4883 316 0
 
54. De brulaap
Christophe Bell
Manteau 97890 2233 353 2  
55 Een doodgewone jongen
Dirk Deferme
Manteau 97890 2233 354 9
 
 
56. Lena
Brenda Froyen
Manteau 97890 2233 399 0
 
57. Kathaai Hilde van Malderen
Manteau 97890 2233 340 2
 
58. Karkas Femke Schavemaker
Nijgh & Van Ditmar
97890 3880 145 2
   
59. Je kijkt wel, maar je ziet niks Janne Schra
Nijgh & Van Ditmar
97890 3880 222 0
 
60. Astronaut Pieter Kranenborg
Van Oorschot
97890 2826 193 8
  X  
61. Sterker door strijd Julie van Mol
Palmslag 97894 9173 357 0
 
62. Heethoofd Leen Steen
Passage 97890 5452 347 5
 
63. Aan doodgaan dachten we niet
Gerda Blees
Podium
97890 5759 831 9
 
64. Izar
Carlo Groot
Podium 97890 5759 845 6
 
 
65. De afvalligen
Peter de Graeve
Polis 97894 6310 269 8
 
66. Een redelijk gelukkig huwelijk
Fien de Mulder
Polis 97894 6310 248 3
 
 
67. Stadspanters
Astrid Haerens
Polis
97894 6310 212 4
 
68. Marsepeinen vingers Öznur Karaca
Polis 97894 6310 284 1
 
69. Goed Volk Teun van de Keuken
Prometheus 97890 4462 865 4
 
70 Geen Jalapenos Thomas Beijer
Prometheus 97890 4463 249 1
 
71. Het portret Hannah Roels
Prometheus 97890 4463 121 0
 
72. Duchamp een detective Berend Sommer
Prometheus 97890 4463 358 0
 
73. Casino Frieda Mulisch
Prometheus 97890 4463 299 6
 
74. Over het spoor Eva Keuris
Prometheus 97890 4462 933 0
 
75. De Club Rolinde Hoorntje
Prometheus 97890 4462 860 9
 
76. Smeltende vrouw Sander Kok
Prometheus 97890 8273 760 8
 
77. Dochter
Lenny Peeters
Prometheus 97890 4463 389 4
X  
78. Lyssa Tom Hofland
Querido 97890 2140 246 8
 
79. Het intieme vreemde Jente de Jong
Querido 97890 2140 744 9
 
80. Houtrot Rinske Hillen
Querido 97890 2140 772 2
X  
81. Tabac Gerda Dendooven
Querido 97890 2140 820 0
 
82. Zo worden wij niet Caroline van Keeken
Thomas Rap
97894 0040 773 2
 
83. Waterstof Ineke Berentschot
Trophonius Publishing
97890 8243 0202
 
84. Mia Els Depuydt
Vrijdag
97894 6001 521 2  
85. In het museum Joost van Driel
Vrijdag
97894 6001 520 5 X  
86. Happening Johan Swinnen
Vrijdag 97894 6001 554 0
 
87. Het wordt spectaculair. Beloofd. Zita Theuninck
Vrijdag
97894 6001 559 5
 
88. Buiten blijft het zondag Rita Vrancken
Vrijdag
97894 6001 532 8
 
 
89. De studente Elise Wuyts
Vrijdag 97894 6001 562 5
 
90. Aylans geheim Els Ampe
Vrijdag 97894 6001 614 1
 
91. Andromeda Jef Schokkaert
Vrijdag 97894 6001 566 3
 
92. King Coke Dannis Kramers
Xander Uitgeverijen
97894 0160 648 6
 
       
       
       
       
           
           

(1) = Geen debuut

(2) = Kinder/jeugdboek

(3) = Non-fictie

(4) = Deed eerder al mee met de DebutantenPrijs

(5) = Biografie

(6) = Graphic Novel

(7) = Geen debuut 2017, verschijnt in 2018