Login

Waardering voor boekdebuten

  • LONGLIST DEBUTEN 2018

shortlist en longlist

ANV Debutantenprijs 2019


Voor de ANV Debutantenprijs 2019 hebben diverse uitgeverijen alweer nieuwe debuten ingestuurd ter beoordeling (uitgegeven vanaf 1 januari 2018)! Fictiedebuten uitkomend tot 31 december dit jaar kunnen meedingen naar de prijs van 2019.

De nominatiejury is weer gestart met lezen en beoordelen van de inzendingen.

Nieuwsgierig naar de nieuwe titels? Bekijk dan de lijst met tot nu ontvangen boeken onder het hoofdje “Debuten” bovenaan deze pagina.

Deelnemen aan de Lezersjury 2019?
Een lezersjurylid geeft zich voor de bekendmaking van de nominaties op voor de Lezersjury, en belooft door zijn/haar aanmelding àlle 3 de genomineerde debuten te lezen en beoordelen. Wilt u zich aanmelden voor de Lezersjury, vult u dan uw naam, e-mail- en huisadres op het contactformulier in, en vul als 'aard van bericht' in "Aanmelding Lezersjury”.

 

Foto's prijsuitreiking ANV debutantenprijs  2018

 

Jelle van Riet, de gastvrouw van deze middag, heet een ieder welkom

 

De zaal met de drie genomineerden vooraan.
Van links naar rechts: Rinske Hillen, Patricia Jozef en Arjen van Veelen

Jelle van Riet in gesprek met Rinske Hillen

Jelle van Riet in gesprek met Patricia Jozef

Jelle van Riet in gesprek met Arjen van Veelen


Muzikaal intermezzo

Juryvoorzitter Casper Markesteijn aan het woord

 Jelle in gesprek met Lieke Kézér, de winnares van vorig jaar, zij zal straks de winnaar bekend maken

Gesprek met Wim van Gelder de voorzitter van het ANV, Algemeen Nederlands Verbond, de organisatie die deze prijs mogelijk maakt.

Bekendmaking winnaar...


En de winnaar is... Rinske Hillen!

Felicitaties van Lieke aan Rinske

De winnaars ANV debutantenprijs 2018


En nog even nagenieten in de tuin
van links naar rechts: Patricia Jozef, Rinke Hillen en Lenny Peeters (zij stond op de longlist)


 

Toespraak prijsuitreiking ANV debutantenprijs 2018


Geachte auteurs, uitgevers, aanwezigen,

 
Alle 92 debuten die ingestuurd werden voor de ANV Debutantenprijs 2018 liggen hier uitgestald. Elk boek is door minimaal drie leden van de jury gelezen, een behoorlijk aantal tevens door de andere twee leden. Dat waren de boeken die in eerste lezing aanbevolen werden voor een tweede ronde. Soms schoof in die tweede ronde een boek al door naar de selectie voor de longlist, de lijst van een tien tot vijftien titels die volgens de nominatiejury het lezen waard of meer dan waard zijn. 

De vijf juryleden Jelle Van Riet, Esther Op de Beek, Arjan Peters, Kees Snoek en ik hebben weer kunnen genieten van elkaars commentaren na het lezen van de debuten, want nooit is iedereen het over alles met elkaar eens.

Het leuke van het jureren van de ANV Debutantenprijs is ook dat we soms in die grote stapel debuten pareltjes ontdekken die tot dan door bijna iedereen over het hoofd waren gezien.

Het was, is en blijft de bedoeling van de ANV Debutantenprijs om debuterende auteurs onder de aandacht te brengen van de lezer. Dat verdient een debutant.

We hebben vanaf dit juryjaar ervoor gekozen om de boeken van de shortlist slechts te laten beoordelen door lezers die zich vóór het bekendmaken van de drie titels bij DordtLiterair hadden aangemeld: de zogenoemde kernjuryleden. Op die manier waren we er zeker van dat niemand bevooroordeeld was door naam van auteur of uitgever. Stemmen na de publicatie van de shortlist via internet of schriftelijk was aldus niet meer mogelijk. De kernjuryleden hebben bij het aanmelden beloofd alle drie de boeken naar eer en geweten te zullen lezen en te beoordelen. Dat is gelukt. Velen hebben hun oordeel ingestuurd, met kort of soms lang commentaar. 

Voorafgaand aan enkele lezersopmerkingen bij ieder van deze boeken, is de volgende quote van een kernjurylid veelzeggend over de drie genomineerde debuten.

‘Alle drie de boeken waren prachtig om te lezen. Moeilijk om een keuze te maken. Wie van de drie auteurs uiteindelijk wint, bij niemand zou ik denken: hoe kan dat dan.... Complimenten voor de jury die deze bijzondere keuze heeft gemaakt uit alle debuten!’

Enkele toevoegingen die lezers gaven bij hun cijfer voor Houtrot van Rinske Hillen:

Verrassende thematiek, hilarische fragmenten, veel plaats voor humor. 

Na de eerste irritatie over de vergezochte namen van Wenksterman en Kussendrager, heb ik het boek met veel plezier gelezen. Verhaal met vaart en gevoel voor humor geschreven en dan nog spannend ook!

Goed leesbaar, aardige invalshoek voor een problematiek die zeker de Amsterdammer die ik ben aanspreekt.

De koningin van de taal. In schijnbaar achteloze bespiegelingen worden stemmingen en situaties raak neergezet. Ook wisselingen tussen heden en verleden weet Rinske moeiteloos en ongemerkt met elkaar te verbinden. Het verhaal dreunt na afloop nog na... 

Zoals de titel al doet vermoeden woekert er veel narigheid onder de opgevoerde personen. Er is een familiegeheim, er zijn schuldgevoelens, schimmel in de fundering ( Houtrot),er is verdriet, enz  Je voelt de onderhuidse spanning als het ware in vele opzichten . Door taal uitgedragen.

 Houtrot is een vlot geschreven, filosofische roman, een origineel en veelbelovend debuut. Een boek over jezelf kennen, over verbinding met voorouders versus individualisme, over het leven voorwaarts willen leven terwijl je ook niet anders kan dan terugkijken. Er zit enorm veel vaart in het boek; de vertelde tijd bedraagt slechts drie dagen en in die drie dagen gebeurt er ongelofelijk veel. Je voelt dat iets groots en onvermijdelijks zijn opwachting maakt in het verhaal. Onzichtbare processen spelen namelijk uiteindelijk de hoofdrol in dit boek. Mooi dat Hillen die apotheose van het verhaal op twee terreinen beschrijft, het geeft zoveel diepgang aan het verhaal. Minpuntje zou kunnen zijn, dat de karakters weinig mogelijkheid tot identificatie geven, waardoor je als lezer een beetje ‘buiten’ het verhaal blijft staan.


Over Glorie van Patricia Jozef

Typisch een roman boeiend vloeiend Vlaams gevoelig, leest zeer prettig, nuchter toch invoelend, met typerende karaktertrekken van de hoofdpersonen. Met bijzondere enthousiasme gelezen, jammer dat ik niet nòg een 8 toe kan voegen.

Als het boek uit is en het verhaal rond vallen de losse stukjes “uiteindelijk” op hun plaats. 

Een boek dat ons een kijkje geeft in het "kunstwereldje" op een humoristische en ook wel ironische wijze: achter de spiegel die ons wordt voorgehouden, gebeurt niet alles zoals het zou behoren te gaan.

Glorie is een boek vol met verhalen en ideeën. Een mengeling van humor en filosofische gedachten Van het begin tot eind spannend en verrassend

Glorie is in zijn opzet alleen al een bijzonder boek, omdat de verhaallijnen prachtig in elkaar geweven worden op een onverwachte manier. Het taalgebruik van Jozef is prettig leesbaar; je merkt dat ze veel kennis van zaken heeft en ze verwoordt die kennis uitstekend. De personages zijn geloofwaardig en hebben diepte. Met name de persoon van Marcel wordt op een humoristische manier beschreven.

Glorie gaat over wat belangrijk is in het leven, over de keuzes die mensen maken, over de manieren die mensen gebruiken om hun doel te bereiken en over hun twijfels en overwegingen daarbij en hun wroeging erover achteraf. Het is een boek waarin je als lezer veel van jezelf kunt herkennen. Het Vlaams dat af en toe door de tekst heen sijpelt is een fijn pluspunt.

Verrassende thematiek, hilarische fragmenten, veel plaats voor humor. 

Over Aantekeningen over het verschuiven van obelisken van Arjen van Veelen: 

Een geweldig mooi boek. Zelden heb ik iets gelezen, wat zo diepgaand inging op vriendschap en het verlies van een geliefd persoon. Dit is iemand die boekenwijsheid verbindt met diep doorleefde persoonlijke gevoelens. Interessant zijn de beschouwingen over zijn vriendschap met Tomas en zijn onderzoek naar Alexander de Grote. Alles heeft met alles te maken, En passant komen ook nietszeggende vriendschappen via social media langs. Af en toe heel confronterend.

Het is een buitengewoon rijk en interessant boek, dat noopt tot herlezen. De foto's hadden er wat mij betreft niet bij gehoeven, behalve de veelzeggende, iconische foto van Stelios Komoutsos.  

Boeiende queeste, zinnen kort en boeiend van inhoud, oneliners als krenten in de pap 

Prachtig reis- dan wel persoonlijk afscheidsverhaal van en met interessante toevoegingen, verfijnd mooi Nederlands taalgebruik, inhoudelijk persoonlijk voor mij de meest toegevoegde veelbelovendste debutant voor dit jaar. 
 
Eigenwijs gedenkboek voor een overleden vriend. Gewaagde vergelijkingen tussen Alexander de Grote en Thomas. Scherpe observaties over streven naar het onmogelijke, in het zicht van de dood, vroeger en in de tijd van Facebook.

Wat een duizelingwekkende ode aan vriendschap en het leven! Mooie structuur, geloofwaardige queeste, heldere intertekstualiteit. Een roman die alle andere omver blaast.

Een obelisk, opgericht voor een overleden vriend. Waarom de Egyptenaren zelf obelisken uithakten is altijd een raadsel gebleven. Van Veelen heeft er met zijn boek zin aan gegeven, op weergaloze wijze.

Van dit boek heb ik het meest genoten. Goed leesbaar, verassende thematiek met interessante literaire en historische verwijzingen. Zal een overtuigende winnaar van de ANV Debutantenprijs zijn.

Of dat zo is, maakt de winnares van de ANV Debutantenprijs van vorig jaar Lieke Kézér nu bekend.

Casper Markesteijn


Foto: Amaury MillerRINSKE HILLEN wint de ANV Debutantenprijs 2018 
 
Rinske Hillen heeft met haar boek Houtrot (Uitg. Em. Querido) de ANV Debutantenprijs 2018 gewonnen.

Zij ontving in het auditorium van restaurant Art & Dining in het Dordrechts Museum de bijbehorende cheque van € 7.500,- uit handen van Lieke Kézér, winnares van de ANV Debutantenprijs 2017.  

Kernjuryleden uit Nederland en Vlaanderen verkozen met gemotiveerde oordelen Houtrot boven de andere twee genomineerde boeken Glorie van Patricia Jozef (Uitg. De Geus) en Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (Uitg. De Bezige Bij) van Arjen van Veelen. Deze twee auteurs kregen beiden een cheque van € 750,-. 

De drie genomineerde boeken werden door een vakjury uit het totale fictieaanbod van 2017 op de shortlist gezet, waarna kernjuryleden met een gemotiveerd oordeel de uiteindelijke winnaar kozen.

De presentatie en de vraaggesprekken met de drie auteurs werden gehouden door Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice.


HoutrotOver Rinske Hillen, Houtrot (Querido) luidde het juryrapport van de vakjury:

Onder de oppervlakte woekert het nodige, in Houtrot van Rinske Hillen. Duistere familiegeheimen, schuldgevoelens, een onvervulde kinderwens, maar ook: schimmel in de fundering van het familiare erfgoed, een monumentaal pand aan de Keizersgracht. Het ligt eigenaar Bram Wenksterman als een steen op de maag. Geld voor renovatie is er niet, althans, niet zonder geheime kamers te openen. In wisselend perspectief komen we te weten wat het daglicht niet zou kunnen verdragen, of toch.. maar is het te laat? Het antwoord laat zich raden wanneer dochter Amber concludeert: ‘daarom helpt verzwijgen niet, je weet het allang’. Voorspelbaar wordt Houtrot niettemin nergens, al is het maar door talloze sprankelende observaties die getuigen van authentiek schrijfplezier: ‘Hij had vastgezeten als een ingelopen stuk kauwgom’, ‘Tegenwoordig heet iedereen depressief, vroeger haalde je een washandje over je gezicht.’ 

Houtrot is het even groteske als fijngevoelige drama over een man omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.

Lezers schreven in hun toelichting over het boek o.a.:

De koningin van de taal. In schijnbaar achteloze bespiegelingen worden stemmingen en situaties raak neergezet. Ook wisselingen tussen heden en verleden weet Rinske moeiteloos en ongemerkt met elkaar te verbinden. Het verhaal dreunt na afloop nog na... 

Goed leesbaar, aardige invalshoek voor een problematiek die zeker de Amsterdammer die ik ben aanspreekt.

Behalve de fundering van het huis blijkt er ook in de relationele sfeer behoorlijk was mis te zijn in het gezin Wenksterman; de verrotting blijkt niet alleen onder het huis plaats te vinden.


De vakjury bestond uit:

Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; 
Ester Op de Beek, universitair docent aan de universiteit Leiden; 
Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; 
Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, 
voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair 
 
Over de sponsor

Het Algemeen-Nederlands Verbond, opgericht in 1895, is vanaf 2015 de nieuwe hoofdsponsor van de ANV Debutantenprijs, die dit jaar voor de 23e keer werd uitgereikt. Het ANV stelt zich als doel het behoud en de ontplooiing van de Nederlandse taal en cultuur, en de bevordering van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Het verbond is ook verantwoordelijk voor de Visser-Neerlandia prijzen op cultureel gebied. 
De gemeente Dordrecht is co-sponsor van de prijs.


Over de organisatie

DordtLiterair is de organisator van de prijs. Deze stichting houdt zich bezig met het organiseren van literaire activiteiten. De stichting is gevestigd in bibliotheek AanZet, Groenmarkt 153, 3311 BD Dordrecht, info@dordtliterair.nl

Meer informatie over de ANV Debutantenprijs en de organisatie is te verkrijgen bij de voorzitter Casper Markesteijn, caspermarkesteijn@gmail.com of telefonisch 06-55108493


 

Bekendmaking winnaar en uitreiking van de ANV Debutantenprijs 2018

Op 1 juli om 16.30 uur vindt in de zaal van het Dordrechts Museum de bekendmaking en uitreiking van de ANV Debutantenprijs 2018 plaats.

WIE WINT ?

Zoals gebruikelijk selecteerde de nominatiejury drie boeken voor de shortlist. Drie totaal verschillend, maar alle zeer de moeite waard.

Interviewster Jelle Van Riet, met name in België alom bekend door haar vraaggesprekken met alle grote auteurs, zal de drie genomineerde auteurs ondervragen over hun leven, het debuut en hun ambities.

Tegen het eind van het programma wordt bekendgemaakt wie door de kernjurylezers uit Vlaanderen en Nederland als winnaar is gekozen van de 23e ANV Debutantenprijs.

Omstreeks 18.30 uur is het programma afgelopen. Voor aanvang en in de pauze is het museumrestaurant Art & Dining geopend om wat te drinken.

 

Shortlist ANV Debutantenprijs 2018


De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs heeft de volgende drie boeken geselecteerd voor de shortlist:

- Rinske Hillen, Houtrot (Querido)

- Patricia Jozef, Glorie (De Geus)

- Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)

 

De nominatiejury bestond uit:
Jelle van Riet Literair journaliste voor De Standaard, schrijfster, interviewster/presentatrice, jurylid ECI Literatuurprijs
Kees Snoek Schrijver en hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs
Esther Op de Beek Universitair docent/onderzoeker aan de Universiteit Leiden
Arjan Peters Recensent en redacteur van de Volkskrant
Casper Markesteijn Auteur en voorzitter DordtLiterair

De honderden Kernjuryleden die zich al hebben aangemeld gaan vanaf nu de drie boeken lezen en beoordelen. Op zondag 1 juli wordt in het Dordrechts Museum de winnaar van de ANV Debutantenprijs bekendgemaakt.

Voor meer informatie:

Casper Markesteijn caspermarkesteijn@gmail.com

06-55108493

078-6130817

Juryrapport

Rinske Hillen, Houtrot (Querido)

Onder de oppervlakte woekert het nodige, in Houtrot van Rinske Hillen. Duistere familiegeheimen, schuldgevoelens, een onvervulde kinderwens, maar ook: schimmel in de fundering van het familiare erfgoed, een monumentaal pand aan de Keizersgracht. Het ligt eigenaar Bram Wenksterman als een steen op de maag. Geld voor renovatie is er niet, althans, niet zonder geheime kamers te openen. In wisselend perspectief komen we te weten wat het daglicht niet zou kunnen verdragen, of toch.. maar is het te laat? Het antwoord laat zich raden wanneer dochter Amber concludeert: ‘daarom helpt verzwijgen niet, je weet het allang’. Voorspelbaar wordt Houtrot niettemin nergens, al is het maar door talloze sprankelende observaties die getuigen van authentiek schrijfplezier: ‘Hij had vastgezeten als een ingelopen stuk kauwgom’, ‘Tegenwoordig heet iedereen depressief, vroeger haalde je een washandje over je gezicht.’

Houtrot is het even groteske als fijngevoelige drama over een man omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.

 

Patricia Jozef, Glorie (De Geus)

Dat Patricia Jozef schilderkunst en filosofie heeft gestudeerd, kan de lezer van haar debuutroman Glorie niet verbazen. Zij portretteert namelijk een filosoof die door te bluffen een baan als eventmanager aan de Antwerpse Teniersacademie verwerft, én een kunstenaar die de lui van diezelfde academie, met hun obsessieve vragen naar het onderzoek en de orde van de kunstenaar, met haar antwoorden flink kan ontregelen: ‘Je moet jezelf vergeten terwijl je maakt.’ Kunst en werkelijkheid, dubieuze galeriehouders en moederschap, schijn en wezen, filosofie en familieleven: er trekken veel kwesties langs in deze ideeënroman die nergens abstract wordt, doordat Jozef haar protagonisten met beide benen op de grond laat staan. De humor en ironie, de vaak komische misverstanden, en de wendingen die haar personages in hun carrières meemaken, zorgen ervoor dat je geamuseerd met hen blijft meedenken. De filosoof Jozef manifesteert zich volop, maar deze roman bewijst dat zij misschien wel vooral auteur is, eentje om rekening mee te houden. Goeie titel.

 

Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken. (De Bezige Bij)

Arjen van Veelen, verteller met dienst, heeft de schijn tegen. Hij behoort tot de met uitsterven bedreigde soort der classici, werkt aan een biografie over de sinds lang vergane Alexander de Grote en reist vanuit zijn woonplaats St-Louis naar Alexandrië, een stad die het beeld oproept van zuilen, obelisken en hellenistische sandalen. Dat wordt weemoedig achterom kijken, denkt u, temeer daar Van Veelen treurt om zijn boezemvriend Tomas, geboetseerd naar het model van de jong gestorven schrijver Thomas Blondeau. Van Veelen wil tenminste de boeken van zijn vriend vereeuwigen door ze in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Edoch. In Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is de oudheid allesbehalve oud. Van Veelen, kind van zijn tijd, weet precies hoe hij het zand van de antieke beschavingen kan blazen en in een adem door van het hele romangenre. Via een ingenieus bouwplan van reisimpressies, herinneringen en essayistische passages richtte hij met zeer veel kennis, brio én liefde een obelisk op voor de vriendschap.

 Longlist ANV Debutantenprijs 2018 bekend


De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs heeft uit alle Nederlandstalige prozadebuten van 2017 de volgende 12 boeken geselecteerd voor de longlist:

- Elly Biesters, Ongemakkelijke mensen (Lebowski),

- Femke Brockhus, Laat het stil zijn (Koppernik),

- Joost van Driel, In het museum (Vrijdag),

- Maarten van der Graaff, Wormen en engelen (Atlas Contact),

- Rinske Hillen, Houtrot (Querido),

- John-Alexander Janssen, Een verhaal uit de zonnestad (De Arbeiderspers),

- Patricia Jozef, Glorie (De Geus),

- Peter Kranenborg, Astronaut (Van Oorschot),

- Lieke Marsman, Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact),

- Lenny Peeters, Dochter (Prometheus),

- Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij),

- Sien Volders, Noord (Hollands Diep).

Op 1 maart wordt de shortlist van drie titels bekendgemaakt. Tot die datum kunnen lezers zich als kernjurylid aanmelden (info@dordtliterair.nl) om de drie boeken te lezen en te beslissen wie op 1 juli de ANV Debutantenprijs wint.


Lieke Kézér wint de ANV Debutantenprijs 2017

Lieke Kézér heeft met haar boek De afwezigen (De Arbeiderspers) de ANV Debutantenprijs 2017 gewonnen.

                                        

Zij ontving in het auditorium van het Dordrechts Museum de bijbehorende cheque van € 7.500,- uit handen van Nelly Maes, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond, hoofdsponsor van de ANV Debutantenprijs.

Lezers uit Nederland en Vlaanderen verkozen met gemotiveerde oordelen De afwezigen boven de andere twee genomineerde boeken Biefstuk van Judith Eykelenboom (Prometheus) en Het smelt  (Das Mag) van Lize Spit. Deze twee auteurs kregen beiden een cheque van € 750,-.
De drie genomineerde boeken werden door een vakjury uit het totale fictieaanbod van 2016 op de shortlist gezet, waarna honderden lezers met een gemotiveerd oordeel de uiteindelijke winnaar kozen.
Elisabeth Gezels presenteerde de uitreiking en Abdelkader Benali deed de interviews met de genomineerde auteurs.


Over de winnaar
Lieke Kézér (1976) studeerde film- en televisiewetenschappen. Als journaliste maakte ze in de Verenigde Staten veel interviews met musici.
    
Over de sponsor
Het Algemeen-Nederlands Verbond, opgericht in 1895, is vanaf 2015 de nieuwe hoofdsponsor van de ANV Debutantenprijs, die dit jaar voor de 22e keer werd uitgereikt. Het ANV stelt zich als doel het behoud en de ontplooiing van de Nederlandse taal en cultuur, en de bevordering van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Het verbond is ook verantwoordelijk voor de Visser-Neerlandia prijzen op cultureel gebied.
De gemeente Dordrecht is co-sponsor van de prijs.

Over de organisatie
DordtLiterair is de organisator van de prijs. Deze stichting houdt zich bezig met het organiseren van literaire activiteiten. De stichting is gevestigd in bibliotheek AanZet, Groenmarkt 153, 3311 BD Dordrecht, info@dordtliterair.nl
Meer informatie over de ANV Debutantenprijs en de organisatie is te verkrijgen bij de voorzitter Casper Markesteijn, caspermarkesteijn@gmail.com of telefonisch 06-55108493

Eerdere winnaars van de ANV Debutantenprijs waren o.a. Anna Enquist, Jessica Durlacher, Erwin Mortier, Gerbrand Bakker, Marieke van der Pol, Ellen Heijmerikx, Peter Buwalda, Erik Menkveld, Shira Keller, Jaap Robben en in 2016 Mohammed Benzakour met De koning komt.

Over de prijs
De ANV Debutantenprijs werd voor de 22e keer uitgereikt. Het is de belangrijkste, jaarlijkse, literaire debuutprijs van Nederland en België. Een vakjury nomineert uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuten uit het voorgaande kalenderjaar eerst een longlist en vervolgens een shortlist van drie titels. Daarna zijn de lezers verantwoordelijk voor de uitslag met een gemotiveerd oordeel over de drie boeken. Van de kernjurylezers telt de stem dubbel.
Dit jaar bestond de vakjury uit Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, interviewster en presentatrice, jurylid ECI literatuurprijs; Ester Op de Beek, universitair docent aan de universiteit Leiden; Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse letterkunde en cultuurgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs; Arjan Peters, literair redacteur van de Volkskrant, en voorzitter Casper Markesteijn, publicist, schrijver en voorzitter van DordtLiterair


Shortlist ANV Debutantenprijs 2017 bekend

De nominatiejury van de ANV Debutantenprijs heeft de volgende drie boeken geselecteerd voor de shortlist:

- Lize Spit, Het smelt. (Das Mag).
- Judith Eykelenboom, Biefstuk. (Prometheus), 
- Lieke Kézér, De afwezigen. (De Arbeiderspers)

Lezers uit Nederland en Vlaanderen kunnen na het lezen van de drie boeken hun kort gemotiveerde oordeel door middel van het beoordelingsformulier tot uiterlijk 25 juni insturen via www.anvdebutantenprijs.nl

Op 2 juli wordt in het Dordrechts Museum de winnaar bekendgemaakt.

Dordrecht, 7 april 2017


Op de longlist voor de ANV Debutantenprijs 2017 staan de volgende elf titels:

 - Hans Bogaert, Echo (roman). Uitg. De Bezige Bij

- Judith Eykelenboom, Biefstuk (roman). Uitg. Prometheus

- Lieke Kézér, De afwezigen (roman). Uitg. De Arbeiderpers

- Haro Kraak, Lekhoofd (roman). Uitg. Atlas Contact

- Marleen Nagtegaal, Onthoofde man op vuilnisbelt (verhalen). Uitg. Passage

- Jente Posthuma, Mensen zonder uitstraling (roman). Uitg. Atlas Contact

- Patrick Pouw, De terugkeerling (roman). Uitg. Lebowski

- Roos van Rijswijk, Onheilig (roman). Uitg. Querido

- Ulises Segura, De mooie mond van Bobby Cespedes (verhalen). Uitg. In de Knipscheer.

- Lize Spit, Het smelt (roman). Uitg. Das Mag

- Vincent van Warmerdam, De plectrumfabriek (roman). Uitg. De Geus


Op 7 april stelt de nominatiejury de shortlist van drie titels vast, zodat kort daarna die titels bekend kunnen worden gemaakt. Vanaf dat moment kunnen lezers in Nederland en Vlaanderen aan de slag om te bepalen wie volgens hen de winnaar wordt van de ANV Debutantenprijs 2017.


De winnaar wordt bekendgemaakt op 2 juli (vanaf 16 u) aanstaande in de museumzaal van het Dordrechts Museum. 

Op de Dordtse Boekenmarkt op dezelfde dag kunnen bezoekers tevens het mooiste boekontwerp kiezen, waarvoor ook een prijs uitgereikt zal worden.

Dordrecht, 17 maart 2017


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 

images

 

logoslogan web 2
  

Nieuws